top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Män hatar mig, kvinnor hatar mig mer

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Jag är inte medgörlig, alldeles för kaxig och dessutom skriver jag mina egna pressmeddelanden och har ett pågående prisregn över mig. Sticker du ut ur mängden är det lätt att sticka folk i ögonen. Här sammanfattar jag vad det innebär att vara en av Sveriges bråkigaste kvinnor och hur jag agerar när hela världen hatar mig.

Amanda Borneke, Finalist i Årets Bråkigaste kvinna som delas ut av 17nätverket.

"Jag får ångest av dig"

Förstå att jag med min blotta existens ger andra kvinnor ångest över sina livsbeslut och att de i sin egna osäkerhet måste kräka ur sig att jag - jag (!) - är roten till deras ångest. Min framgång blir en ständig påminnelse för allt de själva misslyckats med. Istället för att se mig som en inspirationskälla och bli avundsfriska, är det någon annat som händer. Jag sover fortfarande väldigt gott om nätterna trots att jag vet att det är ett faktum, för att inget av deras ångest har med mig att göra. Att någon ordspyr sig på det sättet är endast en projektion av deras egna problem, deras egna välmående.

(THE POWER OF LETTING GO)


"Du skriver dina egna pressmeddelanden - vem tror du att du är?"

För att gå över till det lite mer praktiska kring hur pressmeddelande fungerar. Alla skriver sina egna pressmeddelanden, om jag är egenanställd är det självklart att jag får skriva mina egna pressmeddelanden. Här är det precis som att det finns kvinnor som går och väntar på att de ska bli upptäckta (som en talangscout) av en man som ska lyfta upp dem och först då ska de inse sin egna potential. Det är ett scenario som inte har någon verklighetsförankring överhuvudtaget. Den enda människan som kan lyfta dig och som vet vad du går för är DU.

"Det finns kvinnor som bär sin offerkofta som en medalj" - Amanda Borneke

Det här är människor, men framförallt kvinnor, som stör sig på att jag tar för mycket plats. Precis som att om jag inte armbågat mig fram till framgång skulle de få sin glans i strålkastarljuset, då skulle de också vinna priser och då skulle de höras. Den offerkoftan hindrar dig från att leva upp till din egna potential. Det här är ett beteende som motsvarar att bära offerkoftan som en medalj.


(POWER OF BREAKING THROUH)


"Du är för kaxig"

I Sverige är vi drillade till att verkligen inte vara kaxiga eller att ha en så pass god självkänsla att säga att du själv är bra. Bara av att jag tycker att jag själv är bra är extremt provocerande för andra svenskar. När någon säger till mig att jag är för kaxig så tycker jag det är en kritik för att jag älskar mig själv för mycket, lite svårt att ta tills sig med andra ord.

"Vad andra människor tycker om mig är inte min ensak" - Amanda Borneke

Här brukar jag istället tänka att vad andra människor tycker om mig är inte min ensak. Jag kan aldrig styra vad andra människor tycker eller tänker om mig, därför behöver jag inte lägga ner någon tid eller energi för att påverka det. Jag tror även att människor hade hatat mig ändå, för det är omöjligt att vara alla till lags. Jag älskar hellre mig själv och blir hatad för det.


När någon triggar dig, släpp ditt ego och kom ihåg: om du är lätt att kränka betyder det också att du har lätt för att falla för manipulation. De flesta av dina tankar och känslor är inte dina egna, men du kan träna ditt sinne, och psykologiskt lura dig själv till att alltid välja glädje.

(THE POWER OF CLARITY)


"Du är falsk"

Det här är en mening som jag för höra framförallt när jag tackar nej till att arbeta gratis. Eftersom att jag inte arbetar gratis, är jag inte genuin med mitt hållbarhetsintresse utan jobbar med miljöfrågor för att tjäna pengar. Det här kommer från en härskarteknik som man verken ska använda sig av eller ta till sig. Deras gensvar är att min närvaro kan ge värdefulla kontakter för mig. Då svarar jag: "det här är faktiskt en härskarteknik (om du inte vet det) samt jag tar inte emot värdefulla-kontakter-mynt eller du-brinner-ju-för-det-här-sedlar".


Det handlar också om att jag inte ser ut som en traditionell trädkramare (hur nu en sådan ser ut) och får ofta kommentarer om mitt utseende. Det är precis som att det är okej att vara en smart miljövetare, men att jag är blond och har stor byst - där går fanimaj gränsen för vad folk kan tåla i hur-snygg-en-miljövetare-får-vara-skalan. Till er säger jag precis som Greta Thunberg:

(THE POWER OF STORY)


"Nu kom näbbgäddan fram"

Det här kan vara en kommentar jag får när jag inte passar in i "duktig-flicka-syndromet". Att säga nej blir för mig ett pingisspel där jag kan slå tillbaka bollar som inte tillhör mig. Även om jag har en god vana till att svinga pingisracket och svara "där är inte mitt problem", "det är ditt jobb att lösa det där" eller "googla det" finns det många kvinnor som inte har det. I en kontorsmiljö kan det därför förväntas sig att där ska finnas två "duktiga-flickor" på kontoret, finns där nu kanske bara en.


Vilket gör att den kvinnan som inte klarar av att säga nej, blir snabbt överbelastad och tycker inte att jag tillhör "systerskapet". Här blir männen arga på mig för att de inte kan manipulera mig, och kvinnorna blir arga för att jag inte delar på bördan att vara en duktig flicka.

"Jag älskar att säga det "där är inte mitt problem", "det är ditt jobb att lösa det där" eller "använd google"

Begränsningar är ett sätt att visa självvärde. Det är en stress som försvinner när jag inser att jag inte måste vara medgörlig, att vara alla till lags eller att alltid ställa upp. Jag älskar att säga att det där är inte mitt problem, det är ditt jobb att lösa det där eller använd google.


Om någon blir arg på mig för att jag inte är "medgörlig" har jag förståelse för det, det betyder ju att deras sätt att manipulera mig misslyckades fullständigt. Framförallt betyder det att jag inte sviker mig själv och mina egna värderingar.

(THE POWER OF PERCEPTION)


Att vara normbrytande

Avslutningsvis, vill jag skicka med dig att du kommer aldrig bli kritiserad av människor som gör mer än dig. Du kommer bara bli kritiserade av människor som gör mindre än dig. Den största frihetskänslan med att vara normbrytande är att du slutar bry dig vad andra tycker. Mitt sista råd till dig som läser är att sluta slösa med din potential och för att du inte känner dig självsäker eller redo nog. Människor med halva din talang skapar mer vågor än dig, medan du sitter kvar på stranden och väntar på att "bli redo".


Det är som när det är läskigast att hoppa som det är dags att göra det. Annars kommer du vara fast på samma ställe hela ditt liv.

4 892 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page