top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Amanda intar Bygg(R)evolution

Bygg(R)evolution är byggbranschens främsta digitala event där flera branschinspiratörer samtalar om smarta hem, ny teknik inom verktyg, förutsättningar i omvärlden skapar både utmaningar och möjligheter för hantverkare. Självklart på plats för att prata om hur byggbranschen framtidsäkras ur ett hållbart perspektiv, nedan hittar du mina bästa tips!


Om någon ska börja med hållbarhet imorgon, vad börjar man med?

Här handlar det om att gå från krångligt till konkret. Fokusera på verksamhetens mest betydande miljöaspekter och utgå därifrån. För byggbranschen är det oftast avfallshantering och bränsleförbrukning som är problemet, där återbruk och palmoljefritt HVO är svaret.


Vad är det största misstaget man brukar göra?

Att jobba med miljöarbete som är långt ifrån verksamhetens affärsidé. T.ex. för ett taxibolag skulle det handla om att minska drivmedelsförburkningen, inte att källsortera i lunchrummet. När vi går ifrån miljöarbete som är nära affärsidén blir det ofta greenwashing, det vill vi undvika.


Varför är hållbarhet så tråkigt?

Vi krånglar till det istället för att göra det kul. Pratar vi endast om klimatångest, så får vi klimatångest. Pratar vi om klimatglädje, så sprider vi klimatglädje. Bara hur vi kommunicerar om hållbarhet är avgörande för att låsa upp hållbara beteenden.


Idag finns det FN's globala mål, men det är 17 st, vilken skulle du säga att är viktigast att börja med?

För bygg- och rivningsbranschen är det tveklöst mål 8 som är viktigast. Mål 8 är den mörklila kvadraten som handlar om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.


Har du några avslutande ord som du vill att publiken tar med sig?

Det finns inget avfall, endast resurser. Jag vill skapa en byggbransch där rivningsdelen inte kallas för End of Life (döden), utan snarare Beginning of Life. Byggbranschen har potential att skapa nytt syfte för materialen och det är hos oss som den största samhällsförändringen börjar.


Tack för att du läst inlägget!

Följ mig gärna i sociala medier under @amandaborneke

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page