top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Gör slut med Jante. Nu.

Uppdaterat: 30 dec. 2023

När jag blir tillfrågad kring vart mitt självförtroende kommer ifrån förklarar jag med ett leende: "Jag gjorde slut med Jante för längesedan, han ville inte mitt bästa utan han höll mig tillbaka".

Den här berättelsen börjar redan 1933, då Jante blir en fiktiv småstad som nämns i Sandemoses roman En sjöman går iland. Förebilden för Jante är Sandemoses egen födelsestad, Nykøbing och finns i norra Jyllland. Staden och dess invånare beskrivs i romanen i tämligen negativa ordalag. Begreppet har senare fått ett brett och populärt genomslag och används även av människor som saknar vetskap om det litterära sammanhanget.


Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen är absolut ett skandinaviskt påfund och kan kopplas till kulturer i norden. Motsvarande fenomen finns dock på många platser i världen.


På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome (Hög vallmo-fenomenet). Det representeras av en vallmo-blomma som lyckas sträcka sig lite högre än andra, som det ofta gör ute på ängarna. Här beskrivs fenomenet av att människor som tänker mycket om sig själva ska hånas, för att "skära ner den höga blomman". Det kan tolkas som självförakt för de skrytsamma eller ett sätt att främja jämlikhet för de blygsamma.


För mig personligen handlar jantelagen absolut om självförakt, där vi går bortom dålig självkänsla. Där vi har ett kulturellt beteende där människor tänker: "Du skall inte tro att du är något, du skall inte tro att du är klokare än vi eller du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi". Snacka om 10 budord för att få sämre självkänsla...


Det mest kända experimentet som visar kraften i våra tankar var utfört av japanska Dr. Masaru Emoto. Det han gjorde var att tala till en vattenkub som han sedan frös till iskristaller. I vissa fall var orden uttalade högt och i andra fall var de tänkta. Resultaten blev de samma. Tankar om hopp, fred, kärlek och lycka resulterade i hälsosamma symmetriska kristaller, medan tankar om hat, ilska, sorg blev trasiga osymmetriska kristaller.


Och människor består av vad, 70 procent vatten? Dina tankar om dig själv är avgörande för ditt välmående samt vad du väljer att attrahera runt dig.


Jag gjorde slut med Jante, och har sträckt på mig som en stolt vallmo. Jag följer inte jantelagen - jag följer attraktionslagen. Om du inte mår bra av Jante, tycker jag att du ska göra det också.


Gör slut med Jante. Nu.

496 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page