top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Därför tackade jag nej till Al Gore

Uppdaterat: 30 dec. 2023

För en vecka sedan blev jag accepterad till att delta på Al Gores ledarskapsträning i Atlanta, USA. Även om det känns helt fantastiskt att få bli accepterad dit, räcker inte hans namn  för mig. Här är varför jag inte deltar på Climate Reality Leadership corps., denna gången.


Fotograf: Annika Persson, Precious People.

Det är minst sagt en ära. Al Gore's dokumentärfilm "An inconvinient truth" (2006) var en av de inspirationskällorna som fick mig intresserad av klimatfrågor. Då gick jag i sjätteklass i grundskolan Att få bli inbjuden till hans klimatnätverkat "Climate leadership Corps." är ett fantastiskt sätt att sluta cirkeln för mitt engagemang. Nedan kommer mina anledningar till varför jag inte åker till Atlanta i mars.


Parkering Det första som händer när jag får logistik-brevet så är den översta rubriken "parkering". Där hittar jag info om vägbeskrivningar och parkeringsavgifter - för bil. Detta ska vara en av världens ledande klimatkonferenser. Jag hade istället döpt detta till "transport" och skrivit om hyrcyklar, bussljinjer och kollektivtrafiken. T.ex. hur köper jag biljetter och vart finns cykelparkeringar etc. Ändå inte så farligt... jag fortsätter läsa om konferensen för att se vad jag hittar. Klimatkompenserar flygresorna Om jag häller en dunk med svart olja i havet och sedan jag lägger jag en peng ovanpå, nu har jag klimatkompenserat för mina utsläpp. Det är mina personliga inställning till att marknadsföra klimatkompensation men jag förstår den goda tanken bakom det.  Jag hittar dock ingen information om deras klimatkompensation på hemsidan, men alla jag pratar med från nätverket säger att flygresorna kompenseras. Och inte bara det! i Climate reality Corps. Q&A kan jag läsa mig till att hela eventet klimatkompenseras (wow?). Men hur, när, var? Vilka siffror används? Hur sker klimatkompenstationen? Det skulle ev. kunna handla om att donera pengar till en miljöorganisation t.ex. WWF eftersom att de är en av samarbetspartnerna till eventet. Rent tekniskt så skulle Climate reality Corps. kunna donera pengar till sig själva för sitt miljöarbete? Det är tomma anklagelser och jag har inga bevis. Just nu har jag inga bevis som säger motsatsen heller, eftersom att mekanismen bakom klimatkompensationen inte presenteras.

Film- och fotoförbud

Det råder totalt film- och fotograferingsförbud på konferensen. Jag kan alltså inte live-rapportera från konferensen tillbaka till Sverige (för utom i text då men känns inte som samma sak). Det är endast konferensens egna fotografer och filmmakare som har monopol på vilket material som skickas ut från konferensen.


Ingen videostreaming

På grund av filmförbudet är det omöjligt att få till en videostreaming från konferensen. Ingen möjlighet att delta på distans. Ingen deltagande för dem som inte har en möjlighet att flyga till andra sidan världen. Kanske är det de personerna som behöver det mest? Där finns ingen tydlig förklaring till varför på hemsidan, men jag tror att det handlar om att skapa exklusivitet för konferensen. Det ska inte gå att delta på distans utan poängen är att du vara där.


Rekommendation för boendet

Fastän det finns flera eco-hotell med TYDLIG hållbar profil så väljer Al Gore att marknadsföra bl.a. Hilton, Westin Plaza och CNN center. 3 av 8 rekommenderade hotell kommer från Hilton. Jag vill ändå ge credd för att det finns olika prisklasser, mellan 12000- 33 000kr för fyra nätter.... Här är alternativ på boende som jag hade lyft (ingen reklam): - Passa ett husdjur och bo gratis, trustedhousesitters.com

  1. - Soffsurfa, couchsurfing.com elller stay4free.com

  2. - Boendebyta, intervac-homeexchange.com

  3. - Hyra en lägenhet, airbnb.com


Nätverket har träffar i Europa

Nästa utbildningschans kommer att vara i Brisbane, Australien och känns inte heller som ett alternativ för mig. Konferensen har faktiskt hållt sig i Europa tidigare, både Berlin och Paris. Så det är inte omöjligt att Climate reality kommer tillbaka inom Europas gränser redan nästa år. Då skulle jag aldrig förlåta mig själv från att flyga till USA för samma utbildning. Jag får tålmodigt vänta. Kanske kan nästa utbildning t.o.m. hållas i Norden?


Jag vill fortfarande medverka på Al Gore's klimatkonferens någon gång. Jag tror att min kunskap skulle lyfta hela eventet. När de kommer till Europa nästa gång. Fram tills dess kommer jag fortsätta utveckla och inspirera Climate Reality Leadership Corps. till en hållbar profil.Håller du med mig? Är det en rättvis bedömning av konferensen? Kommentera gärna nedan!

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page