top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Måndagspepp: ”Hur hinner du med allt, Amanda?!"

Det är är en av frågorna som toppar min inkorg. Jag brukar alltid svänga tillbaka frågan. Jag skriver det här inlägget för att slå hål på myter om mig själv och för att dela med mig av mina hemligheter för att frigöra mer tid. Här kommer 21 tips om hur du kan frigöra mer tid åt dig själv under 2021.

Steg ett: Ta bort stora bitar

Det första steget för att återvinna mer tid från din dag är att ta tag i de stora bitarna som inte utnyttjas. "Bra användning" är en ganska subjektiv term här, men det kan betyda både arbete som inte blir mycket gjort eller fritid som inte är roligt. Här är några ställen att börja leta på.


TV

Jag har faktiskt ingen tv hemma. Jag läste någonstans att många människor slår på en streamingtjänst när man kommer hem och sedan sitter fastklistrade i soffan... kunde inte relatera. Detta är en bra utgångspunkt om du behöver mer tid. Om du inte helt eliminerar den kan du bara skära ner den till de nyckelprogram som du gillar att titta på eller nyheter du behöver höra. Annars gör du dig av med den här tidslösaren.


Internet

Något jag märkte när TV:n åkte ut var att mobilen blev en enorm tidskonsument. Försök att gå på en internetdiet där du halverar din nettoförbrukning i två veckor. De första dagarna kommer att bli svåra, men varje gång jag har gjort det har mina resultat varit att nästan inget arbete förlorades i nedskärningen. Jag blir bara effektivare. Min metod för det här är att telefonen läggs i en matlåda i bokhyllan så fort jag kommer hem. Om jag får ett sms, svarar jag på det vid bokhyllan och sen ska telefonen tillbaks i lådan. Den står i bokhyllan bara för att det är ett ställe där jag inte kan "råka" sätta mig och börja scrolla.


E-post

Det är lätt att locka dig till att kontrollera din inkorg så fort det kommer ett nytt meddelande, bara en gång till, och att det skulle vara effektivt. Tvärtom, om du kontrollerar det varannan eller varannan timme kan det slösa mer tid än det är värt. Tidigare har jag upprätthållit en rensningsrutin för inkorg en gång per dag och upptäckt att det sparar mycket tid.


Arbete

Det är inte lätt att skära tid från jobbet. Men som Tim Ferriss demonstrerade i 4-timmars arbetsveckan, om du kan upprätthålla produktiviteten eller öka den, är det möjligt att minska arbetet med lågt värde, säga nej och delegera bort arbetsuppgifter. Ett annat tips är att använda sig av virtuella assistenter för att spara tid t.ex. för att besvara meddelanden, posta inlägg i sociala medier, skicka email osv.


Sysslor

Det bästa som hänt mig är när jag började köpa in tjänster till min hem för att minska sysslorna. Jag har totalservice som sköter städning, fönsterputsning, trädgårdsarbete, vårstädning och höststädning. En matkasse som levereras till min dörr så behöver inte lägga ner tid på att planera recept eller inhandla mat.


Personlig hygien

Vet att rakning och personligt hygien inte är en "syssla", men det är något som jag sparat otroligt mycket tid varje vecka på. Istället för att raka går jag till en professionell vaxare. Det sparar 15-30 min varje vecka (12 timmar om året (!) som kan läggas på annat t.ex. lära sig om aktier och investera pengar. Andra saker jag gör är att färgar ögonbrynen och fransar hos min frisör, det gör dem underhållsfria.


Jag har även en prenumeration på hudvård- och skönhetsprodukter med leverans på avrop, men det blir en beställning ca var 8:de vecka, istället för att jag går och småshoppa.


Shopping

Det är absolut den sektionen där jag sparat mest tid när jag slutade shoppa. Jag uppmanar alla till att prova en köpfri-vecka där du inte får fönstershoppa eller shoppa. Jag spenderade mycket mer tid på detta än vad jag trodde. Jag använde mig av ett program som hjälpte mig att se vilka appar jag använder mest, sociala medier och appar där jag fönstershoppade.


Total bortkastat tid när jag insåg att jag nästan behandlade mina shoppingvanor som en hobby. Jag spenderade minst 20 timmar i veckan på att kolla kläder jag aldrig konsumerade. Tänk om din hobby var något meningsfullt som kunde genera andra saker till ditt liv?


Spel

Tro det eller ej men jag är en riktig gamer. Om jag spelar idag måste det vara spel som är ändliga, de har en tydlig berättelse och tydligt slut (t.ex. Assasins Creed, Bioshock, Dead Space). Lite som att läsa en bok. Spel som Fortnight, World of Warcraft eller Counter Strike är oändliga spel som aldrig tar slut och är upplagda precis som en langare säljer droger. För mig är det nästan omöjligt att spela dem. På allvar kan det dock ge dig mer tid att skära ner på spelandet och vara medveten om hur du spelar.


Steg 2: Fyll håltimmarna

Var som helst från 2-5 timmar av din dag spenderas förmodligen i en "håltimme". Håltimmen är de mellan meningsfulla aktiviteter, men är normalt inte tillräckligt mycket tid för att få något mer gjort. Det kan t.ex. vara pendling till jobbet, väntan i kö, tid tills tillagad mat, reklamavbrott i TV-program eller små pauser i ditt schema - allt räknas. Det här är mina sätt att fylla dessa luckor:

  • Böcker - Ha alltid en bok med dig och få några minuters läsning. Gratis att låna på närmsta bibliotek.

  • Lyssna - Lägg in några ljudböcker, podcast eller program att lyssna på medan du kör eller går. En av mina favoriter är podden "Snacka snyggt" där ett avsnitt är 10 min långt.

  • Sudoko - Hjärngympa är min favoritsyssla på spårvagnen och väldigt bra för din förmåga att lösa problem och hålla lugnet. Sudoko var lite klurigt i början men sen lär du dig. Sjukt självförtroende-höjande!

  • Artiklar - Hur tror du jag hinner skriva artiklar och inlägg i så stora mängder? Genom mina håltimmar har jag hela databaser med inlägg. Ett tips är också att ha håltiden till att skriv ut längre artiklar och läs dem medan du väntar på att maten ska laga mat, tvättar eller väntar på ett tågbyte.

  • Kreativitet - Jag använder tid för att komma med nya artikelidéer, kampanjer eller inlägg. Du kan använda den för att komma med nya lösningar för ditt arbete eller livet generellt.

  • Träning - Jag använder även hålminuter till träning, allt är bättre än inget. Ett exempel är jag gör knäböj framför kaffemaskinen på jobbet, för en kaffekopp tar 60 sekunder att göra. Det blir rätt många knäböj på den dag faktiskt!

  • Stretcha - Det här är min favoritaktivitet när jag står i kö eller väntar på något. Passar på att stäcka på nacken, handlederna, ryggen, bröstet eller bara där det behövs. Sitter jag i ett kundtjänst-samtal hemma går det ju att ligga på golvet och sträcka på benen.

Steg tre: Triage

Det sista steget är att använda principen om triage för att fokusera på det som är viktigt och ignorera det som inte är. Det enklaste sättet att slösa bort timmar på dagen är att göra "arbete" som inte blir mycket gjort. Här är några saker att tänka på när du använder triage:


Autosvar & Signaturer

Tänk på en autosvar för vanliga meddelanden. Jag har lagt till som signatur "Ursäkta om jag är kortfattad men jag skickar på språng från telefonen, hälsningar Amanda" när jag svarar från mobilen. På så sätt kan jag använda korta ja- eller nej-svar (och medvetet svara från telefonen) för frågor som inte behöver förklaras.


Ctrl + F när du läser

Om ditt syfte med läsning är information, lär dig att ändra din takt från en kunskapsabsorberande krypning upp till en snabb skumning över oviktiga detaljer. Ignorera hela kapitel och fokusera först på de idéer som är avgörande att förstå. Ctrl + F är ditt bästa kortkommando, där du kan söka fram specifika sökord och ge dig exakt det du letar efter i texten.


Gör saker stående

Ett bra ledningstrick är att genomföra grejer stående för att göra dem mer flödande. Det här gäller det mesta jag gör, så fort jag sätter mig någonstans är det kört och jag börjar scrolla på telefonen. Detta gäller t.ex. gymmet, att jag inte gör övningar när jag sitter ner för då tenderar jag till att fastna. Det funkar också på möten, jag har t.ex. kollegor som går in och sätter sig hos varandra när de ska prata om något, medan jag ställer mig stående en bit från kollegans skrivbord (för att det inte ska kännas som maktutövande) då blir det snabbt och effektiva samtal.


Relationer

Jag tvekar att säga detta, eftersom relationer inte är den normala man tar upp när det handlar om tidsbesparande. Men det finns människor i ditt liv som använder mycket av din tid utan att lägga till förhållandet. Inte helt frätande, dessa relationer tappar din energi utan att ge mycket nytta. Navigera bort från dessa människor och fokusera på vänner där investeringen är värdefull.


Prioritera arbete

Den sista frågan är inte bara att göra saker snabbare, utan att göra rätt saker. Mät och var medveten om det faktiska värdet som varje aktivitet ger dig. De som inte lägger till mycket bör förenklas eller elimineras helt för att fokusera på de som gör det.


Cykelpendla som träning

Det här har sparat mig flera timmar om dagen. Tidigare tog jag bussen till jobbet vilket tog 1,5 timme enkel väg. Sedan gick jag till gymmet efter jobbet och var där ungefär 1 timme. Busskortet kostade 1500kr/månad. Istället köpte jag en elcykel för runt 10 000 kr (efter bidraget) och cyklar till jobbet, vilket tar 30 min enkel väg. Det betyder att jag sparar 2 timmar om dagen och 1500kr/mån efter 6 månder på cykeln. För de pengarna köpte jag ett årsmedlemskap på ett Hagabadet Spa i Göteborg. Det kostar mig 1200kr/mån. Mycket mer välspenderade pengar än på busskort och bussåkande.


Det här var min måndagspepp! Så länge dina fötter förblir planterade på planeten jorden är det tjugofyra timmar allt vi får under ett dygn. Med lite skicklighet kan du pressa ut ett par timmar till för att lägga till din dag.


Tack för att du läst det här inlägget!

Följ mig gärna på sociala medier under @amandaborneke

699 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page