top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Unge med extra energi

Uppdaterat: 30 dec. 2023

När jag växte upp var jag, precis som Einár, en unge med extra energi. I skolan var jag ofta frånvarande, skolkade och gick inte på lektionerna. I åttan hade jag mycket frånvaro i min klass - samtidigt som jag var en av de eleverna som levererade bäst betyg. Jag led av psykisk ohälsa och hade ofta självmordstankar. Min lärare kallade in till möte med mig och mina föräldrar. Något måste ändras.

Min lärare förklarade för mig att jag inte lever upp till min potential. Att jag levererar ett sånt resultat utan att försöka var anmärkningsvärt - hur långt skulle jag komma om jag verkligen försökte?

Nu, ett drygt decennium senare, får jag ta emot priset som Årets Miljöinnovatör av Trafikverket. Jag får mailet när jag sitter på Katrineholms tågstation i ett krispigt höstmorgon och väntar på mitt tågbyte som ska ta mig mot en föreläsning i Borlänge.

"Du är för tjock för att vara en förebild".

I min resa att bli friskt från min psykiska ohälsa lärde min terapeut mig ett enastående redskap. Kraften att tänka positivt. Fortfarande när jag tänker något negativt om mig själv måste jag snabbt väga upp det med en positiv tanke. T.ex. ”Amanda, vem försöker du lura? Du kommer aldrig bli framgångsrik. Du är för tjock för att vara en förebild” vägs snabbt upp med ”Amanda, du cyklar 2 mil/dag året runt och är vacker precis som du är. Du har åstadkommit mer på 10 år än vad de flesta gör under en hel livstid”.

"Du är vacker precis som du är. Du har åstadkommit mer på 10 år än vad de flesta gör under en hel livstid".

Varför tar jag upp det här nu? Jo, för att bygga självkänsla hos sig själv är exakt samma sak som att bygga attraktion för en hel bransch. Jag pratar samverkanskraft före konkurrenskraft, förbättring före avvikelse, tågskryt före flygskam eller morot före piskan. Genom att fokusera på positiv kommunikation ”låser vi upp” hållbara beteenden och gör den exponentiella omställningen som behövs.


Jag är fortfarande ungen med extra energi. Att jag lärt mig förvalta negativa energi till något positivt är det som är mitt försprång. Min framgång frodas i motgång. Jag hittar alltid medvind i motvind och älskar att jobba i uppförsbacke. Desto mer motgångar, ju starkare blir jag.


Hela min kropp fylls med förundran över vart jag kommer befinna mig om ett decennium till. Jag har aldrig gillat långsiktiga mål dock. Min inställning är snarare att om du har som mål att uppfylla din dröm på fem år, så kommer det ta fem år. Om du sätter mål att uppnå din dröm på sex månader, så tar det sex månader.


Jag avslutar denna krönikan med en fråga till dig som läser: Lever du själv upp till din fulla potential? Hur långt skulle du själv gå om du var snällare mot dig själv? Det första du kan göra för att boosta dina självkänsla är att varje morgon skriva ner tre saker du var stolt över från gårdagen.


Lyssna gärna på mitt senaste avsnitt med Amanda Ekelund och Samhällsbyggnadskvinnor där vi pratar om att leva upp till sin fulla potential. Lyssna på avsnittet här eller där du hittar poddar.


Om skribenten

Amanda Borneke arbetar som Kvalitéts- och Miljöledare på Storskogen-bolaget CS Riv & Håltagning AB men är mer känd som Byggbranschens egna hållbarprofil. Nu aktuell som vinnare av Årets Miljöinnovatör av Trafikverket.

401 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page