top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Summering Almedalen 2019

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Årets upplaga av Almedalen går i mål och jag blickar tillbaka på veckans höjdpunkter. Nedan sammanfattas Almedalens trender och framtida spaningar.


Almedalen är en unik mötesplats för opinionsbildare och påverkans-aktörer som vill skapa strategier kring dialog, demokrati och delaktighet. Sverige hade inte varit det land vi är idag utan Almedalen. Från att vara en solklar politikervecka känns det numera som att ”idéveckan” eller ”demokrativeckan” beskriver Almedalen bäst. Hur hektiskt veckan än verkar vara så är det faktiskt här har vi tid att stanna upp och lyssna. För er som inte hade chansen att ta er till en ö ute i Östersjön kommer mina trendspaningar nedan.


Trend #1 Hållbara transporter

Uppstickare för året var hållbara transporter. Aldrig tidigare har jag sett Almedalen har så enormt fokus på mobilitet, bränslen och hur vi tar oss fram. Med Fossilfritt Sverige i spetsen har flera påverkansaktörer som valt att gå ihop för att driva frågan i sin bransch t.ex. har bygg- och anläggningssektor fått sin FÖRSTA färdplan för klimatneutralitet. Riktigt bra! Debatterna går allt från att byta ut specifika fossilbaserade oljor till att hela verksamheter skriver under flygfritt 2020.  Även svenska greenwash-priset har sin prägel av temat. Jordens vänner valde i år att dela ut priset till Preem, som aktivt gröntvättat sitt nya "klimatsmarta" bränsle samtidigt som de strävar efter att bygga ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. Grattis till Preem!


Trend #2 Cirkulär ekonomi

Medveten konsumtions egna generalsekreterare Alexsandra Davidsson sa något fantastiskt, hon formulerade sig såhär: ”vi vill gå ifrån att vara konsumenter, till att vara Cirkulenter”. Cirkulenter har ekat i mitt hjärta och deras kampanj kring prylsvinn gjorde avtryck. Sammanfattningsvis kan jag säga att där sker en beteendeföränding där vi inte köper, äger eller konsumerar utan strävar efter att låna, byta, dela eller laga. Det hänger ihop med min trendspaning att där finns inte längre avfall, endast resurser, och branscher jobbar intersektionellt för att slutna kretslopp. Något som sticker ut hakan är Tarkett, som tagit fram en "tvättmaskin" som kan få bort limrester på gamla platsgolv och tillverka nya golv.  Svensk handels lånegarderob Almedalsgarderoben vann pris för Hållbarast i Almedalen med ett snitt på ca 200 utlåningar/per dag och jag själv hamnar på Almedalsbloggens topp-tio för mitt tal om att återanvända betong.


Trend #3 Digitalisering

För fem år sedan fanns inte digitalisering som sökord i Almedalsprogrammet. 2019 finns det över 600 programpunkter med fokus på hur digiralisering, artifical intellegence (AI) och machine learning (ML) påverkar allt från vård och skola till innovationstakt och politik. Min sammanfattning är att det måste tillkomma mer kreativa format för ledningsmöten, nya mått för att mäta innovation och att aktörer kommer behöva fundera över hur de kan effektivisera sin verksamhet – lika mycket som sin hållbara profil.  På Techarenan är det två företag som sticker ut: Cartina och Bokio. Konsultbyrån Cartina som tar plats i Almedalen med sitt pampiga budskap om att vi måste ha en digital transformation för att möjliggöra en hållbar lösningar - definitivt ett företag att hålla koll på. Sedan kommer bokföringsappen Bokio som är ett av Sveriges mest växande bolag och har revolutioniserat bokföring, faktuering och lönehantering runt om i hela världen. Det bästa med Bokio? Det är helt gratis!


Trend #4 Hållbar upphandling

Upphandlingsenheten och SKL är på plats i Almedalen och ägnade en heldag, med sex seminarium och fyra paneldebatter och och bjuder in till öppen dialog mellan kravställarna och kravtagarna. Här samlas 100-tals aktörer som alla säger samma sak - Ställ. Högre. Krav. Nu.  Från deras seminarielista finns flera favoriter som "Digitaliseringens kamp mellan gott och ont, på vilken sida finns upphandlingarna?", "Vilka krav behövs för att fossilfritt ska vara självklart" och "Upphandling i en föränderlig värld". Lyssna på samtliga via länken nedan.


Trend #5 Mäktiga kvinnor i mansdominerade branscher

Varning! Här kan du bli inspirerad. Almedalens bästa seminarium hittade jag på Breakit där tre kvinnor delar med sig av sina berättelser hur de gjort karriär inom mansdominerade branscher. På scen intar supertrion Sandra Mobaraki (grundare och bygginspiratör på Byggsandra), Carolin Solskär (Head of innovation på Nordic Tech House) och Narmina Abdolova (grundare av podcasten Mäktiga kvinnor) med ingen mindre än eventproffset Rebecca Jansson som roddar bakom kulisserna. Deras budskap är enkelt - arbetsmarknaden ska förändras och blir mer jämlik.


/Amanda Borneke

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page