top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Utlimata guiden - Så lanserar du en podcast i 12 steg

Sugen på att börja podda själv? Om jag kan kan du! Att starta en podcast har varit lärorikt och relativt enkelt, faktiskt. Det kan ändå vara skönt att ha en praktiskt förklaring steg för steg hur jag gick tillväga för att börja podda.


1. Gästa andra

Det var egentligen såhär det började faktiskt. Jag gästade andras podcasts för att jag tyckre det verkade jätteintressant! Jag fick en helt ny kanal att medverka tänkte jag. Här lärde jag mig hur jag som agerar som en programledare: hur jag tar emot en gäst och vilken information som är viktig att ge till gästen (innan, under och efter podcasten). Jag fick också en känsla för all utrustning, vilka olika program det finns för ljudredigiering och var en podcast kan publiceras någonstans.


För att gästa andras poddar skrev jag helt enkelt en intresseanmälan till de jag gillade mest. Stor shout out till Samhällbyggnadskvinnor-podden och BIM-podden som hade mig som gäst. Ni var så snälla och svarade på massa av mina frågor. Ni bäst och betydde oerhört mycket för mig på den här resan <3.


2. Scanna utbudet

Det är väldigt viktigt att hålla koll på vilka poddar det redan finns där ute. Annars kanske du startar en podd som påminer väldigt mycket om något som redan finns.. då blir svårt för dig att få genomslag eftersom att podden inte blev tillräckligt "unik". Därför är det bra att tänka igenom vissa frågor först t.ex. Vilka poddar är det som finns idag inom det ämnet du vill prata om? Finns där något perspektiv som fattas? Vad är det du vill tillföra och hur kan du bidra med din kompetens?


3. Skissa på poddidé

Det kan vara skönt att sitta ner och bolla poddidéer. Kopiera följande checklista in i ett word-dokument och understryck ett av svarsalternativen. Här kommer checklistan:


Vad ska podden handla om? (Ett ämne eller olika/avsnitt) Vilket format ska den ha? (Monolog, duo eller intervju) Vad ska podden heta? (Skriv ner dina tre bästa namn-idéer!)Viken är din målgrupp? (Privatpersoner, Företag, kommuner) Hur långa ska avsnitten vara? (15 min, 30 min, 60 min)Hur ofta vill du publicera avsnitt (1/vecka, 1/varannan vecka, 1/månad)Spara din checklista och se det som ditt första steg till att starta podcast! Bra jobbat!

3. Grafisk profil Spana också in andras grafiska profil, finns där någon färg som används redan överallt? Hur kan du sticka ut i din grafiska profil? För mig som är engagerad inom hållbarhet så är allting antingen grönt eller orange. Så de färgerna fick bort direkt faktiskt.


Hållbarprofil podcast använder sig av lila, orange, rosa och mörk "grangrön". Appen som användes för att göra den grafiska profilen är gratis och heter Canva. Såhär ser det ut:


4. Utrustning

Jag trodde att det här skulle vara det svåraste med att starta podd - men absolut inte. Det finns så himla många bra guider att följa för att ta reda på vilken utrustning som passar bäst för din podd. Utrusning för podcast - allt du behöver veta! var det blogginlägget jag använde för att välja utrustning och förstå de olika tekniska lösningarna.


Det som Hållbarprofil podcast: använder en Macbook Air (ljudkortet) + Blue Yeti (mikrofon). Min "studio" är ett rum på Mölndals Stadsbibliotek. Rummet lånar jag helt gratis via mitt bibliotekskort, det är ljudisolerat, gott om uttag och väldigt fint.


5. Ljudredigeringsprogram

Till MAC kan du använda Garageband, som följer med varje ny MAC-dator. Om du använder PC så finns det ett inspelningsprogram som heter Audacity, vilket är gratis och fungerar bra på PC-datorer. Ljudediteringsprogrammet använder man till att klippa ihop podcastavsnitten.


6. Musik

Varje avsnitt brukar inledas med en jingel eller intromusik. Med hjälp av redigeringsprogrammet placerar man ut intromusik, din inspelade podcast samt lägger ditt outromusiken. Det behöver inte kräva speciellt mycket tid att genomföra detta om du har en färdig mall som du återanvänder för varje nytt podcastavsnitt. All musik och olika ljudeffekter finns i ett stort ljudbibliotek i ditt ljudredigeringsprogram. Musiken är jätteviktigt! Kanske mer viktig än vad man tror. Det är detta som sätter stämningen för hela podden. Ska det vara din podd vara lugn, allvarlig eller glad? Musiken avgör! Jingeln kan också vara ett smart sätt att förmedla ett tema t.ex. som starta den som  nyhetskanal-musik för att få "breaking news"-känsla. Ett annat sätt att se musikvalet är att se det som en chans att vara mer personlig. Lyssnar du mycket på rock eller jazz privat? Integrera det i podden för att göra den mer personlig. 7. Kompressa ljudet  Med en kompressor, vilket är ett plugin för ljudinspelning, kan man höja och sänka ljudet i ljudfilen. Det kallas att "komprimera" ljudbilden så att den blir mer behaglig att lyssna på. Den trycker ner ljudtopparna, så att man får en mer jämn ljudbild i stil med den man kan höra på radio.I mina tre första avsnitt använde jag kompressorn för mycket och ljudet blev för lågt. Jag rekommenderar att alltid redigera ljudet i hörlurar, då vet man hur ljudet kommer låta när andra lyssnar på den (oftast med hörlurar).


8. Välja poddhotell Precis som att hemsida behöver ett webhotell behöver din podd ett poddhotell. Ett poddhotell är där du lägger ut alla dina avsnitt och där har podden sin egna "hemsida". Du kan sedan synka din poddcast med olika appar utrifrån ditt poddhotell t.ex. iTunes, Spotify, Acast, Google play med flera. Du lägger alltså inte upp podden på enskilda sidor eller appar, utan detta görs via ditt poddhotell. Alla poddhotell är inte kopplat till alla appar, så det är viktigt att kolla upp innan vilka appar du vill synas på. Exempel på olika poddhotell: Soundcloud (gratis)Podbean Libsyn Mitt poddhotell är via podbean och ser ut såhär. 9. RSS-flöde Du har spelat in och klippt det första avsnittet av din podcast samt laddat upp det på ditt podhotell. Vad händer nu? Hur kommer du med i iTunes? RSS-flödet är svaret! Jag skulle säga att detta är den absolut viktigaste funktionen som du måste ha koll på när du vill lansera din podcast i andra appar/sidor än ditt poddhotell. Ett RSS-flöde är en länk som streamar allt du har registrerat eller laddat upp på ditt poddhotell. Ditt RSS-flöde innehåller all viktig information om din podd och alla avsnitt – så som vad podden heter, beskrivning för varje avsnitt samt hur långa avsnitten är. Det är din RSS-länk som du använder för att streama din podd till Podcaster (iTunes), Acast m.fl.10.


10. Tidsåtgång  Det här egenltigen den frågan jag får mest av andra som vill starta podcast. Hur lång tid tar det att lansera en podcast? Från det att jag verkligen hade bestämt mig att "nu gäller det", tog det från 12 maj till 29 juli, alltså cirka 3 månader.Då hade jag gjort stegen 1-9 i denna guiden. Alltså även spelat in teaser, ett pilotavsnitt samt haft första intervjuavsnittet.


11. Budget

Min budget för att starta Hållbarprofil podcast var ca 2000kr. Jag höll en föresläning på Kulturkalaset i Krisitanstad där en del av inkomsten gick till podd-budgeten. Jag hade ingen "tydlig budget" från böjan, men har stablat mina utgifter nedan. Poddbudget:


Mikrofon 1500 kr Poddhotell 500kr/årGrafisk profil 0kr (Canva-app)Dator 0kr (hade redan en laptop) Studio 0kr


Det är full möjligt att starta en podcast på nollbudget, inget konsitgt alls. Det finns för- och nackdelar. Mitt enda råd är här att tänka igenom ditt varumärke och vad som passar bäst för dig och din situation.


Läs mer om hur du poddar med nollbudget här.


12. Ha roligt!

Den här podden är för dig och ingen annan. Fokusera på vad du vill få ut av podden och vad du tycker är roligt att driva!


Stor kram! Tack så mycket för att du har läst det här inlägget och jag hoppas det guidade dig genom poddjungeln. Ha de bäst! Kram Amanda

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page