Branschens bästa har ansökt om att få delta på det sprillans nya RE:bygg Hackathon och nu är det klart vilka som blivit antagna - där jag är en av dem! Här berättar jag mer om eventet och vad jag ser framemot med att hacka byggbranschen.
Om Re:bygg Hackathon
Byggsektorn är en av de sektorerna som använder mest resurser i Europa. Om man använder livscykelperspektivet står sektorn för: ungefär hälften av allt material som utvinns, hälften av den totala energikonsumtionen, en tredjedel av vattenkonsumtionen, en tredjedel av avfallet.
Cirkulära byggmetoder där material kan återanvändas och återvinnas kan minska klimatpåverkan, förbättra resursanvändningen och öka lönsamhet. För att hitta kreativa lösningar för byggbranschen, och för att komma igång med återbruksprojekt bjuder Cirkulära Kronoberg och Kalmar län tillsammans med samarbetspartners in till ett digitalt hackathon.
Ett hackathon är en kreativ och innovativ tävling där personer med olika bakgrund och kompetenser möts för att hitta nya lösningar till definierade utmaningar. Målet är att ta fram konkreta lösningar, till exempel att lösa logistiken för återbruk av byggmaterial och element, fönster och dörrar eller ta fram nya affärsmodeller för cirkulär ekonomi i byggbranschen.
Vad jag ser framemot
Deltagarna är branschens bästa inom affärsutveckling, design, arkitektur, byggprocesser, juridik, innovation, IT eller marknadsföring. Som deltagare får vi nätverka med alla likasinnade, utbyta erfarenheter samt lära oss mer om innovation och prototyping, allt medan nya lösningar tas fram som kan förändra branschen.
Utmaningen
Deltagarna kommer ställas inför en rad hinder som har fokus på återbruk av byggprodukter i bebyggd miljö, hur vi minskar avfall och förlänger livslängder på befintliga produkter samt hur vi bygger för framtidens återbruk. Självklart vill jag att rivningsbranschen ska representeras och därför anmälde jag mig till eventet.
Vinsten
Vinnande bidrag får stöd för att vidareutveckla och konkretisera sin lösning för att kunna placera den på marknaden. Tänk vad många fantastiska idéer som kan möjliggöras här!
Kritik till Hackathon
Det enda jag inte gillar med Hackathon är att vi som företag eller branschprofiler inprincip betalar för att dela med oss av vår kompetens, istället för att Cirkulära Kronoberg och Kalmar län upphandlar en återbrukskonsult som får betalt för jobbet. Varje dag ingår det föreläsningar och övningar för att komma framåt genom "hacket", så för mig ser jag det mer som en alternativ utbildning (vanliga utbildningar fungerar inte för mig längre).
Du ska ansöka till Hackathon om
- Vanliga utbildningar inte har något värde för dig
- Om du har en utvecklad affärsidé som du behöver finansering för
- Om du har en affärsidé som du vill få feedback för innan marknadslansering
- Om du är ny i branschen eller i Sverige, men har många kreativa idéer på lösningar
Comentarios