top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Fredagskrönika: Sexuella trakasserier efter repotage i fackets tidning

Efter en intervju i Byggnadsarbetaren har jag fått närgångna sms och även hot från främmande män som läst artikeln. De skriver direkt från företagsmobiler, signerar med sina förnamn och är anmäla för sms-trakasserier flera gånger.

Dagen börjar med en rykande kopp kaffe. Jag befinner mig från mitt hemma-kontor aka. "matbordet" som numera är provosorisk ombyggt till en arbetsplats. Diverse lådor står i olika höjder, sladdar är dragna kors och tvärs. Kaffekoppen är strategiskt placerad långt från röran för att inte spilla i onödan. Som andra läser sin morgontidning, är min första rutin på morgonen att läsa mina meddelanden i sociala medier. Då ser jag det.


"När fick du riktigt bra kuk senast? Du ser sur ut på bilderna." Hakan slår i matbordskanten och ögonen spärras upp som lemur. Till min förfasan är det här bara början.

Samtidigt som positiva meddelanden kommer in om branschkollegor som fotar och mms:ar repotaget från bodarna eller fotar tidningen från sina brevlådor, så kommer det samtidigt ett trettiotal sms med en helt annan ton. Det här är personer från branschen, som skriver från sina företagsmobiler och signerar med sina förnamn. Nedan kommer några exempel. De mest grova finns inte med, de är polisanmälda.
Ett av telefonnummerna har flera kommentarer som visar att den här personen systematiskt sms-trakasserar och att det här inte var första gången. Den här människan jobbar kvar i branschen utan konsekvens.
Att jag blir trakasserad, hotad eller förföljd är tyvärr ingen nyhet. Av alla reportage eller artiklar jag varit i har jag ALDRIG varit med om något liknande Det var tydligt att det var kopplat till när den fysiska tidningen kom ut i brevlådorna. Det här är inte okej någonstans.


Arbetsgivare & skyddsombud stöttar

Nu har jag turen att jag har en fantastiskt arbetsgivare och en välfungerande skyddsombudskommitée. Vårt huvudskyddsombud har dragit i ärendet hela vägen. Det är inte en fråga som jag ansvarar för att driva själv. Precis som det ska vara.


Vad händer med #Byggbranschenskvinnor som inte har en bra arbetsgivare eller ett skyddsombud på plats? Vem vänder jag mig till när Byggnads vänder ryggen?


Vi kommer aldrig behålla den kompetensen som branschen behöver för att kunna möta framtidens krav om det här beteendet får fortsätta.


INFO-RUTA


Vad räknas som sexuella trakasserier?

Jag kan tänka mig att det finns okunskap om vad som faktiskt räknas som sexuella trakasserier. Min egna teori är att människor inte tänker att det är trakasserier så länge det inte tafsas, men så är absolut inte fallet. Sexuella trakasserier är även komplimanger eller blickar. Den definitionen som facket använder är Ett uppträdande av sexuell natur som kränker den utsattas värdighet.

"Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker den utsattas värdighet"- facket.

Det kan till exempelvis vara:

  • Sms/meddelanden med sexuellt innehåll

  • Ovälkomna komplimanger

  • Närgångna blickar

  • Kommentarer

  • Anspelningar

  • Beröring

  • Gester

  • Inviter


Om du eller en kollega är utsatt

Vänd dig till Byggnads kvinnliga nätverk, Näta.

Näta kan lotsa dig vidare till rätt ombudsman inom Byggnads i din region och lägga upp en plan.


Tack för att du läst den här artikeln!

Följ mig gärna i sociala medier under @amandaborneke

8 069 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page