top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Svårt att bli berömd? 10 tips som hjälper dig på traven

Livet är som ett minfält och det är lätt att trampa snett. Jag har alltid haft en tydlig strategi för hur jag ska ta mig framåt säkert och snabbt. Det är aldrig slumpmässigt. Jag har haft en skattkarta för mitt kändisskap. Med dessa tips kommer du med tid och tålamod, bli mer känd och så småningom även berömd.

Amanda Borneke, Sveriges PT i Hållbarhet och flerfaldigt prisbelönt för sitt klimatarbete.

Det här är första gången som jag delar med mig av detta. Jag började tänka på det här inlägget för några år sedan, då den ständigt återkommande frågan jag får är - "Hur gjorde du?". Det märks att jag har en strategi, men det är svårt att se den "gröna" tråden utan att ha kartan som facit.


Det här handlar inte om att du ska vara med i en dokusåpa och förstöra din integritet resten av livet. Nej, det här är kvalitetstips för dig som aktivt söker mer kändisskap och mer berömmelse.


Tipsen som du kommer få läsa om här är följande:

1. Lär känna de där personerna

2. Strategi för sociala medier

3. Kläder som budskap

4. Tänk som en vinnarskalle

5. Skapa opinion

6. Stick ut hakan

7. Var hjälpsam

8. Hisspitchen

9. Var riktigt bra

10. Var dig själv


1. Lär känna de här personerna

Det här är två typer av personer. Den första, skulle jag säga, är personer som har mycket makt i media till exempel journalister, chefredaktörer eller eventbokare. Andra bra personer att samla på sig är de som har många följare i sociala medier eller många fans i det community där du vill bli aktiv. En influencer är en person med mycket inflytandemakt, det kan vara högt uppsatta politiker, ordförande i styrelser eller en VD på ett bolag.


När du har bestämt dig för vilka människor du vill lära känna brukar jag lägga till dem på Linkedin. Jag kollar deras senaste tre inlägg och ser om vi har något gemensamt. Hittar jag att vi har något gemensamt, kan jag skriva en hälsning ”Tack för att jag får vara en del av ditt nätverk! Jag gillade speciellt inlägget om Xxx. H en fin dag!”. Om jag märker att personen är intresserad av att nätverka mer, så kan jag skicka över en länk till min hemsida och uppmana dem till att gå in där och läsa mer om mig.


Kartlägg vad som är det nya hippa stället att mötas

Nästa steg är att kartlägg var personerna rör sig – vilka events går alla till? Kanske någon föreläsningsserie eller barmingel? Gå dit, ta en kaffe och försök göra ett intryck. Känn alltid av stämningen, är det bäst att gå fram och hälsa (mingel-taktiken) eller att ställa till med ett spektakel?


Obviously, är jag bättre på spektakel-taktiken. Ett utav de första föreläsningsserierna jag gick till så var min taktik att ta gruppbilder av alla på scenen. Så när föreläsningarna var slut, samlade jag alla på scenen ”nu är det väl ändå dags för en gruppbild va?!” Och så tog jag en bild med min telefon. Då fick jag ofta direkta kontaktuppgifter till flera av dem när jag skickade bilderna och där fanns flera tillfällen att starta en konversation. Till exempel under tiden som bilden skickades kunde jag kommentera att föreläsningen var suverän och att jag speciellt gillade delen om xxx. Dagen efter eventet är det dags att dra iväg ett DM eller sms och tacka för gårdagen, försök få personen att lägga dig på minnet.


Spektakel-taktiken har fungerat bra för mig. Genom en noga utstuderad plan lärde jag känna Åsa Sandberg och Katarina Brunat som båda blev mina första chefer. De har lärt mig allt jag kan om starta bolag, mentorskap och nätverkande. Genom dem har jag lärt känna en rad inflytelserika personer som hjälpt mig framåt. Men glöm inte – hur du presterar i din karriär och hur du integrerar med ditt nätverk är ett jobb du alltid får göra själv.


Kommentera gärna om du vill ha mer tips om "mingel-taktiken" som är lite mer diskret, den kan faktiskt förtjäna ett eget inlägg!


2. Strategi för sociala medier

Du behöver en strategi för dina sociala medier. Framförallt måste det handla om sådant som det finns ett allmänintresse för. Ingen bryr sig om mina gamla barndomskompisar från Åhus, så det har jag skippat. Det som har funkat för mig är dela om mitt jobb, framgångsrikt klimatarbete och bilder på mig tillsammans med personer som är kända i hållbarhetsbubblan t.ex. Mattias Goldmann eller Sally Mattson.


En grundregel för att göra något intressant i medier är det där "+:et". För mig har det till exempel varit hållbarhet "+" rivning "+" ung kvinna. Det finns till exempel många som skriver om hållbarhet, men ännu färre från rivningsbranchen, och ännu färre som skriver om hållbarhet inom riviningsbranschen som dessutom är unga kvinnor. Kontrasten gör det intressant och här blir din nisch.


Det handlar om att skapa innehåll som många kan relatera till, antigen älska eller hata. Båda skapar engagemang. Sedan måste bildtexten vara fyndig och personlig – bjud på dig själv! Se till att integrera med personer du vill ska upptäcka dig och ditt flöde genom att kommentera, gilla, skicka inboxmeddelanden.


Det handlar också om rätt innehåll och i rätt kanal. Jag som skriver mycket om mitt jobb och inspiration så är Linkedin det självklara valet. Ett klassiskt Linkedin-inlägg kommer inte fungera på Instagram eller som ett klassiskt måndags-inlägg kommer inte fungera på en fredag.


Fundera på följande:

- Vad är din nisch (ditt "+") ?

- Vilket budskap vill du förmedla?

- Vem är din målgrupp?

- Vilken kanal finns din målgrupp i?

- Vad är syftet med dina sociala medier?

- Hur ofta ska du posta i sociala medier?

- Vad ska du ha för innehåll (bild/video/text)?

- Vilken kanal är bäst för ditt innehåll?


Svaret på frågorna ovan blir din strategi för sociala medier.


Underskatta inte tidningar!

Det absolut ”lättaste” mediet att nå ut i är det tryckta mediet, tidningen. Dagspress, lokala tidningar som du har en anknytning till och sedan branschpress som är kopplad till ditt jobb/kändisskap.


Du kan även producera eget material till tidningar som till exempel pressreleaser, krönikor, debattartiklar. Oftast skriver jag en debattartikel som jag skickar till flera tidningar och som publicerar den på flera ställen. Tidningar kan dock betala för exklusivitet, då kommer mina artiklar synas i den tidningen eller endast i deras kanaler under tre månader. Efter det släpps artikeln den på min blogg och även för annan media.


3. Kläder som budskap

För mig har kläder varit ytterligare ett sätt att förmedla ett budskap. Det började väldigt upproriskt för mig för när jag gick på events med mina manliga kollegor, frågade alltid moderatorer eller journalister vad jag hade för kläder på mig. Man ville nyfiket veta om de var gjorda av något miljövänligt material, kom från secondhand och så vidare. Så nästa gång använde jag det som ett knep för att öppna upp dialoger om hållbarhet.


T.ex. på Betonggalan 2018 valde jag att tillsammans med Fristad göra en klänning av avfall. Så när intervjuaren frågade mig vad jag hade på mig kunde jag till exempel svara ”det här är en klänning av avfall ifrån byggbranschen. Visste du att av allt avfall som flödar runt i Europa just nu, så kommer 1/3 av det från rivningar?”. Journalisten kunde då antigen bara skriva det, vilket är jättebra PR, eller så nappar de på betet och börjar göra en längre intervju där och då.

Mingelbild från Betonggalan där Mattias Goldmann delade ut Årets Miljöpris till mig.

Sen vill jag påpeka att alla måste inte ha en den extrema påfågel-titta-på-mig-klädstilen som jag har där allt är explosivt, färgglatt och högljutt. Med det sagt, så är det oerhört effektivt för att kläderna blir en del av ett spektakel. Jag minns Återvinningsgalan 2020, tre veckor innan pandemin bröt ut, där jag gick runt i den här fantastiska skapelsen från designern Wilja.

Röda-mattan-bild från Avfallsgalan

Det självklara valet är egentligen att gå upp på scen i neutrala färger som svart, vitt, grått och blått. Jag har en helt annan teknik, speciellt i paneler där vi är flera på scen, då gäller starka färger som gör mig och mitt framträdande mer minnesvärt. Även på bilderna efteråt känns det som ögonen faller mer på mig på grund av mitt färgval.

MEN. Mina slutord är att det egentligen inte handlar så mycket om min klädstil utan framförallt den charm och karismatiska dragen jag har. Det gör att jag verkar extremt självsäker och alla vill hänga med självsäkra personer som inte försöker för mycket eller för lite. Så om casual är din grej så kör på det, ha på dig något DU gillar och känner dig bekväm i.


4. Tänk som en vinnarskalle

Din attityd kommer att vara avgörande för hur du hanterar de motgångar som kommer emot dig. Din självkänsla måste vara starkare än dina svagheter, annars kommer du förlora mot dig själv varje gång.


En vinnarskalle är förmågan att fokusera på långsiktiga mål även om dina kortsiktiga resultat inte är rätt väg. Detta är svårare än det låter. För många skapar skygglappar för ögonen eller har svårt att se situationen ur ett holistiskt perspektiv så fort de upplever en långsam månad eller två, och slutar fokusera i deras brist på snabba resultat. Långsiktighet är din bästa vän.

Fortfarande ett av mina favoritrepotage om mig själv. WOW texten alltså!

Jag har också ett mantra som jag säger till mig själv varje morgon. Oftast har jag hunnit sätta mig på kontorsstolen och startat datorn. Medan datorn laddar för uppstart så gör jag detsamma. Jag viskar till mig själv: "You can only fail upwards". Det handlar om att jag aldrig kan misslyckas med något, eftersom att varje "misslyckande" snarare är en lärdom till framgång. Det gör mig självsäker att testa nya saker eller ta på mig uppdrag eftersom att jag går in med inställningen att jag inte kan misslyckas.

Läs vidare: Män hatar mig, men kvinnor hatar mig mer

5. Skapa opinion

Våga ta ställning och stå upp för dina åsikter. Alla kommer inte gilla dig. Vissa kommer till och med att hata dig. Men faktum kvarstår. Det kommer finnas de som kommer att älska dig för dina åsikter och att du står för dem. Det är inom denna grupp som du kommer bli känd. Jag brukar säga att ett nej, leder ofta till två ja. Ett nej som ledde till extremt många ja, sammanfattar jag i artikeln nedan.

Läs vidare: Därför tackade jag nej till Al Gore

9. Var riktigt bra

Risken för att berätta det uppenbara - du behöver vara bra på det du vill ha en karriär inom. Till och med riktigt bra!


För att skapa trovärdighet (reliabilitet och validitet) för din kompetens finns det flera saker som du kan göra, men det främsta verktyget är kommunikation. Att använda retoriska knep gör att vi kan kommunicera med ansvar. Att bli mer tydlig är att börja varje med med "Jag". Det är något vi är generellt dåliga på i Sverige eftersom att vi har jante-lagen. Kom ihåg att tydlighet skapar trygghet, trygghet skapar miljöer där människor presterar bättre. Detta kapitlet fortsätter med att lämna mina främsta retorik-tips som jag fortfarande använder dagligen.

Läs vidare: Gör slut med Jante. Nu.

Använd säkra uttryck

Är du säker på din sak finns det ingen anledning att framställa det på något annat sätt. Skippa utfyllnadsord och nervösa skratt. Vet du vad du pratar om ska du inte be om ursäkt för det.


Ha ett tydligt kroppsspråk och ögonkontakt

Planera i förväg hur du ska förtydliga det du säger med dina händer. Pratar du om tre faktorer är det utmärkt att använda tre fingrar för att förtydliga detta. Det du säger och det du förmedlar med kroppen ska överensstämma. Säger din kropp och dina ord samma sak uppfattas du som mer säker.

Ögonkontakt är ett annat sätt att bygga förtroende. Den som flackar med blicken är mindre förtroendeingivande än den som har en tydlig blick. Det tar tre sekunder innan någon upplever att du ser dem. Titta därför i minst tre sekunder på någon innan du byter ögonkontakt.


Gå ner med rösten i slutet av meningen

Det handlar inte bara om vad du säger eller vad din kropp säger. Även ditt tonläge kommer att bli en del av den samlade bedömningen när det kommer till trovärdighet. När du vill markera att något är viktigt ska du gå ner med rösten i slutet av meningen. Det ger signaler till lyssnaren att det du säger är viktigt.


10. Var dig själv

Gå aldrig in med inställningen av att du vet bättre än alla andra. Hävda inte att du är den smartaste, bästa personen som kommer revolutionera deras liv – för det är du inte. Eller det kanske du är, men håll det för dig själv. Annars är det bara att köra på!


Du kan komma hur långt du vill, men du måste inse vad du är bra på. Jag skulle gärna vara Justin Bieber, men jag kan inte sjunga och har ingen tvättbräda. Däremot skulle jag kunna jobba med hans pr. Inse vad du är bra på, och kör på!”


För att verkligen förstå om du kan bli en bra influencer/kändis så rekommenderar jag att djupdyka i vad det faktiskt innebär. LaLindas 6 frågor du bör ställa dig själv om du vill bli influencer, den är grym!!


Tack för att du läste denna artikeln!

Följ mig gärna i sociala medier under @amandaborneke

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page