top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Guide: Så funkar en digital gala

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Mitt under en brinnande pandemi tar jag mig till Stockholm för att delta på Betonggalan 2020. I år ska den sändas live från Radisson Waterfront och jag närvarar om paneldeltagare och prisutdelare. Men hur corona-säkrar man en gala? Mer om det får du reda på denna artikeln.

Amanda Borneke och Roger Andersson på Betonggalan 2020 Digital. Fotograf: Boel Ferm.

Studio istället för fullsatt Waterfront

För 11:e året i rad arrangeras Betonggalan i Stockholm, men i år i ett nytt digitalt format tack vare rådande pandemi. Istället för ca 1600 sittande i publiken har vi istället byggt upp en tv-studio som hela galan livessänds ifrån. Vi hade ca 400 som lyssnade in via live-sändningen och galan går att se i efterhand på deras youtube-kanal Betong Live.

Jag deltar i den invigande panelen tillsammans med galans värd (och i år programledare!) Roger Andersson och Mattias Goldmann från Sweco.


Ingen publik

Fysisk sittande publik är ju bara att glömma. För mig som är van att vara utan publik från social medier, men det märks tydligt för många att vara utan publik är väldigt jobbigt. Inga leende som möter en, inga skratt efter ens skämt och inga imponerande aha-upplevelser. Det krävs en viss nerver av stål och finess att kunna leverera ett skämt genom en lins.


Sittplatser för scenpersonal

När vi inte står på scenen brukar vi oftast ha egna louger, men i pandemi-tider är detta inte möjligt. Det går inte heller att ha långbord där människor kan samlas. På Betonggalan löste vi det såhär, med ett barbord per person, alla hade varsin handsprit på bordet och en servitris fick servera oss dricka till vårt bord. När det sedan var ens tur att gå på scenen fick vi ställa oss vid scenkanten medan den på scenen gick av på andra sidan. En utgång och en ingång på scenen. Kan ni se vart jag sitter?

Varje prisutdelare fick sitt egna bord istället för långbord. Fotograf: Boel Ferm.

Återanvändning av prisutdelare

Då vi endast fick vara ett få antal människor på plats i lokalen fick Betonggalan 2020 istället använda sina prisutdelare flera gånger. Jag delade ut Årets Miljöpris som gick till Anna Denell på Vasakronan och priset för Årets Ung&tung som Rebecka Adolfsson från WSP tog hem.

Segerdans för Anna Denell, vinnare av Årets Miljöpris. Fotograf: Boel Ferm

Pristagarna med via länk

Precis som ni kan se på bilden ovan så fick Anna Denell, precis som resten av de nominerade, delta via länk och alltså inte befinna sig på galan. Ingen av pristagarna visste att de redan hade vunnit, vilket betyder att alla nominerade i varje kategori satt och väntade digitalt via länk. Inte förens jag öppnade mitt guldkuvert och läste upp "Anna Denell" som vi visste vinnaren. Applåder till Roger Andersson och hans team för Betonggalan Digitalt. Det kändes oerhört professionellt och jag uppskattar att spänningen bevarades även vid ett digitalt arrangemang. Roger, du är bäst!


Klädsel

Jag kan personligen tycka att det är viktigare att spexa till det, bjuda på sig själv och mycket färg - framförallt när det är ett digitalt event. Det är det absolut lättaste sättet att vara iögonfallande och behålla uppmärksamheten hos den digitala publiken.


För mig har det blivit en del av mitt varumärke att ha extrema galaklänningar med en djupare innebörd. Mina kläder är lika mycket en kommunikationsplattform, som mina sociala medier. Det är en chans att dela en berättelse.


Idéen slog mig när jag alltid blev tillfrågad om vad jag hade på mig på röda mattan, medan mina manliga kollegor aldrig fick den frågan. Istället för att klä mig mer "dolt" gjorde jag raka motsatsen. Vilket har gjort mig känd för extrema outfits på tillställningar.


Obligatorisk Corona-bild

Varje digitalt event avslutas med en gruppbild där alla håller säkert avstånd. Det här är alla som medverkade på Betonggalan 2020.


Tack för oss!

Fotograf: Boel Ferm

Om Skribenten

Amanda Borneke ör Kvalitéts och miljöledare på Storskogen-bolaget CS Riv & Håltagning AB, men är mer känd som Byggbranschens egna hållbarprofil.

192 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page