top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Sätt jorden i rampljuset

Earth hour är mer än bara en symbol för stöd - det är en katalysator för den exponentiella förändring som måste ske, menar Amanda Borneke.

Earth Hour är en av världens största gräsrotsrörelser för miljön. Det startades av World Wide Fund for Nature (WWF) 2007 i Sydney, Australien. Det hålls varje sista lördag i mars i en timme från 20.30 till 21.30 i din lokala tidszon. Eventet engagerar miljontals människor i mer än 180 länder och territorier. Hela världen stänger av sina lampor för att visa stöd för planeten. Rörelsen är en öppen källkodsplattform och välkomnar alla, var som helst, att delta i rörelsen och hjälpa till att skydda planeten.


Sedan starten har dess popularitet ökat och Earth Hour är nu ett globalt fenomen. På grund av den överväldigande framgången är nu WWF en global sponsor för att öka mer medvetenhet genom crowdfunding-initiativ. Crowdfunding inbjuder miljömedvetna individer att donera för att samla in pengar för att göra annat miljöarbete över hela världen. Några av dessa initiativ inkluderar:

  • Uganda: Plantering av en halv miljon träd för att protestera mot avskogningen av ekosystem över hela världen.

  • Ryssland: Genomföra en proposition genom kongress med över 120 000 underskrifter, som fokuserar på att skydda landets hav från oljeföroreningar.

  • Argentina: 3,4 miljoner hektar hav skyddas, vilket höjer andelen havsskydd från 1 procent till 4 procent - ett stort steg för landet.

Dessa initiativ och många fler är bara några exempel för vad som blommat ut via gräsrotsrörelsen Earth Hour.


Så varför ska du bry dig?

Det är en möjlighet för människor runt om i världen att visa sin gest mot global uppvärmning och klimatförändringar som har börjat visa betydande effekter på vår miljö. Genom att minska din energiförbrukning och göra små förändringar i ditt dagliga liv kan du göra en enorm förändring i effekterna av den globala uppvärmningen.


När du släcker din lampa på lördag vill jag att du tar en stund i mörket och verkligen ger dig själv att vara en del av något större. Sekunden som knappen slår av elen, planteras en halv miljon träd. När du drar tändstickan mot fosforsplånet och en gnista tänds, så tänds även en gnista i gräsrotsrörelsen.


Tack för att du läst det här inlägget!

Följ mig gärna i sociala medier

under @amandaborneke

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page