top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Guide: Rutiner för Anti-stress

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Stress är egentligen inte det som är farligt. Det är först utan återhämtning som stress kan bli riktigt farligt. Nedan har jag listat mina favoritaktiviteter för att stressa ner.1. 30 min spikmatta  Att ligga på spikmatta är så avkopplande. Jag brukar göra det i sängen precis innan läggdags. Oftast så somnar jag efter 10 min. I stressiga perioder kan jag ligga på mattan flera dagar i rad.


2. Cykla till jobbet  Fysisk aktivitet känner jag är jätteviktigt för min aktiva livsstil. Ända sedan jag köpte min elcykel tar jag mig till jobbet via den. Det blir 1,8 mil/dag minst 4 gånger i veckan.


3. Gurka under ögonen  1 tunn gurkskiva som jag delar på mitten och lägger var sen halva under varje öga. Helst ska gurkan komma direkt från kylen så det blir riktigt svalt under ögonen!


4. Låta bli alkoholen  Jag har en tendens till att bli superstressad dagen efter jag druckit. Mycket ångest även om jag bara druckit några glas. På senare tid har jag kunnat börja dricka för ren njutnings skull t.ex. en glutenfri öl till maten. Men inga tunga fester för min del.


5. Äta sunt  Det här är en av de punkterna som jag själv är sämst på men shit så bra jag mår när jag följer det! Äta sunt för mig är att skippa snabbmat, bröd, pommes, glass, choklad. Jag har också märkt att ju mer vete jag äter, desto mer sugen är jag på socker. De där två hänger ihop. Jag aktivt sluta äta bröd för då blir jag inte lika sötsugen.


6. Skogsbad Det finns inget mer lugnande än att ta en promenad i skogen. Jag satte till och med upp som nyårslöfte att spendera mer tid i naturen. Så bra är det för mig!  Det behöver inte handla om en hel promenad egentligen, utan ibland väljer jag att cykla ett längre håll hem bara för att jag ska cykla genom mer grönområden.


7. Ha roligt!  Spyr lite i min mun nu för att det är så klyschigt, men fortfarande sant! Jag tar aldrig på mig något uppdrag som inte är roligt eller som inte ger mig energi. Om ett styrelseuppdrag inte var som jag trodde så ber jag att få sluta. Människor som tråkar ut mig (tar energi) avslutar jag samtalet med. Det kanske låter lite hårt, men det handlar om energiutbytet.

Att göra "mycket" är något som är väldigt indiviuellt. Alla orkar olika mycket och vi ska absolut inte jämföra sig med varandra. Jag själv vet att jag är högpresterande, så därför är det extra viktigt för mig att jag är noga med återhämtning, noga med att tacka nej etc. men framförallt omge mig med rutiner anti-stress.


Listan ovan har hjälp mig massvis! Hoppas att den kan hjälpa dig också.


Kram

Amanda Borneke

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page