top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Avundsfrisk!

Om jag ska sammanfatta en av mina viktigaste livsfilosofier skulle det nog vara just betydelsen av avundsfrisk. I denna inlägget fördjupar jag mig i ordet och avslöjar dess härkomst.

Ni som känner mig eller har följt mig ett tag vet att jag tar en positivt personlighet till nya nivåer. Det handlar dels om hur jag tycker att medmänniskor ska bemötas men det är även ett aktivt val av värdeord till det positiva.


I mitt klimatarbete nämner jag att Jag inte jobbar med klimatångest, utan klimatglädje. Min idé är att människor tenderar till att vilja vara del av en positiv process och att ett inspirerat beteende ”varar längre” än ett påtvingat beteende. Håller du med?

Avundsfrisk är ett ord myntat av min bonusmamma Madeleine. Än så länge har vi inte hittat ett svensk ord för att vara positivt avundsjuk på någon, lite som att du är avundsjuk men kan fortfarande unna den personen och vara glad för deras skull.


Lättaste sättet att skapa nya positiva värdeord är med rena antonymer av det negativa ordet. Ångest blir glädje, sjuk blir frisk.


Metoden funkar även när du vill ändra din attityd inför in process du tycker är jobbig. Bland annat har jag bytt ”städa” till att ”dansa” och städa det har blivit mycket roligare sen dess. Nu ”dansar” jag till hög salsa musik och har mycket trevligare under tiden. På ett sätt programmerar jag om min hjärna till att bemöta samma process på ett nytt sätt.


Denna veckan peppar jag dig som läser till att de vad som händer i ditt liv när du börjar byta ut negativa ord till positiva. Vilka beteenden kan du låsa upp hos dig själv?


Fattas du något i listan? Kommentera gärna nedan om du har en process som du tycker är oerhört tråkig eller jobbig, så hjälper jag dig att döpa om dem.

176 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page