top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Pressmeddelande: Hon klär sig i rivavfall - för klimatet

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Byggbranschen står för 21% av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Endast 10% av byggmaterialet i Sverige återvinns. Vi måste göra något. Och vi måste göra det nu.
När Amanda Borneke blev nominerad till Årets Miljöpris på Betonggalan 2019 funderade hon länge på vad hon skulle ha på sig på galakvällen. Hon är nominerad bland annat för sitt arbete med upphandlingskrav för återbrukad betong samt opinionsbildande för cirkulär ekonomi i bygg- och rivningsbranschen.


Läs hela nomineringen på Betong.se


Hon tänkte direkt att klänningen måste miljövänlig och måste återspegla nomineringen.

"Jag kan inte ha på mig vad som helst. Det skulle inte kännas äkta. Jag vill att min klänning ska motsvara mina ambitioner för branschen"

- Jag kan inte ha på mig vad som helst. Det skulle inte kännas äkta. Jag vill att min klänning ska motsvara mina ambitioner för branschen, säger Amanda Borneke.


Efter en efterlysning på Linkedin var projektet i rullning och det blev ett större projekt än vad som var tanken. Det blir inte endast en klänning utan en hel outfit. Vem som har fått uppdraget att designa klänning är fortfarande hemlig.


- Det kommer bli en look från topp till tå som består av återbrukade material. Varje del av outfiten kommer representera hur vi skulle kunna återanvända materialen i byggbranschen, säger Amanda Borneke.

"Varje del av outfiten kommer representera hur vi skulle kunna återanvända materialen idag."

Amanda Borneke vill visa att det går att återbruka och återanvända material ifrån industrier. Allt är möjligt och det är bara fantasin som sätter gränser.


Vem som ska designa klänningen eller vem som ska leverera materialen är fortfarande hemligt, men Amanda lovar att det inte dröjer allt för längre innan vi får veta.


Betonggalan sker 21 november den 2019. Betonggalan arrangeras av Tidskriften Betong och är en mingelfest där priset ”Roger” delas ut i åtta kategorier. I år sker den på Waterfront mitt i centrala Stockholm. Antal deltagare 2018 var 1200 fördelat på 200 byggherrar, 200 arkitekter, 200 konstruktörer, 200 entreprenörer och 200 samhällsbyggnadsstudenter. Det gör galan till branschens största. Amanda Borneke är nominerad i kategorin Årets Miljöpris.

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page