top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Historiskt år för hållbarhetsarbete i bygg- och rivningsbranschen

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Upphandlingskrav för mindre avfall i bygg- och rivningsbranschen, biologiskt nedbrytbar olja, Västlänken och Återbruk är på tapeten i en bransch som bubblar. Byggbranschens egna hållbarprofil Amanda Borneke summerar framgångsåret och sammanfattar förra årets höjdpunkter.


1) Cirkulära upphandlingskrav för bygg- och rivningsbranschen

Tillsammans med Göteborg Stad, Vinnova, Framtiden Koncernen, IVL och CS Riv & Håltagning AB satte vi en ny ribba för framtidens byggbransch.


Det resulterade i en guide för alla som är i kontakt med offentlig upphandling av bygg- och rivningsprojekt. Den innehåller rekommendationer, förslag och flaskhalsar på hur krav kan gynna, eller missgynna, cirkulära avfallsflöden. Det har formulerats på ett sätt att kraven ökar och successivt utvecklas fram till år 2030.

Ta del av guiden här: https://lnkd.in/dAhhqEd


2) Miljöanpassade maskinflottor och rivningsrobotar

Det är alltid blåsigt i Göteborg. Ändå kändes det som att stadens entreprenörer fick känna av blåsvädret från den politiska debatten kring Västlänken. Det utmynnade i en kravlista som 2019-2020 satte den högsta miljöstandaren för entreprenader i Sverige.

Det är 17 sidor med villkor kring motorstorlek, motoreffekt, drivmedel, hydrauloljor, kemikaliehantering, systematiskt miljöarbete, miljöplan och materialanvändning.


Västlänken är så nära ett idealistiskt bygg- och rivningsprojekt som det går att komma. Branschledande. Om man tycker att Västlänken har låg standard, är det en tydlig inblick på hur dålig standard så kan ni tänka er hur det ser ut egentligen där det inte finns politiska konflikter.

"Vem som helst kan utföra tung demolering och mosa ner en byggnaden i en container, väldigt få kan demontera och bevara den." - Amanda Borneke, CS Riv & Håltagning AB


3) Återbruk och återanvändning av bygg- och rivavfall

För första gången någonsin innehåller Sveriges byggindustriers (BI) riktlinjer för avfallshantering även återbruk. Det säger en hel del om den omställningen som skedde i branschstandarder under 2019. Kraven säger:

Demontera det som blir farligt avfall och elavfall, samt produkter och material för återbruk före rivning så långt det är praktiskt möjligt. Designa byggnaden för materialåtervinning och återbruk genom att material och produkter är demonterbara och material möjliga att separera från varandra.Redovisa hur produkter för återbruk planeras tas om hand.


2020 handlar om uppföljning och kontroll

Nu handlar allt om att kontrollera våra nya krav och se till att de efterlevs. Vi kommer att få se mer skyddsronder, egenkontroller och provtagningar ute på projekten som kan säkerställa kvalité.

Även om kvalitets- och miljöarbete handlar om att göra rätt även när ingen kollar.

Vad tycker du om det föregångna året och hur det har gått?

Denna artikeln har skrivits av Amanda Borneke,

Kvalitets-, Miljöledare på CS Riv & Håltagning AB.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page