top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Krönika: Att vara ensam kvinna i byggbranschen

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Idag står jag stolt som en tupp och får dela ut priset jag själv vann förra året - Årets Miljöpris. Under galan ska jag även få dela ut priset för Årets Ung&Tung som ska lyfta ett nytt stjärnskott i branschen. Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på det gånga året och vad som har hänt sedan jag fick ta emot prispokalen som ser ut som en cementblandare (jo det är sant!).

När jag började i branschen var jag rädd

För att förklara varför det här är så speciellt för mig så måste jag backa bandet lite. När jag började i bygg- och rivningsbranschen för drygt två år sedan var jag livrädd. Jag hade hört många hemska historier om hur kvinnor blir behandlade.

Trakasserier, mobbing och hot. Jag byggde upp en mentalt skydd svepande om mig. Rent mentalt tänkte jag att jag hade silvertejpat ett lager kuddar runt om hela kroppen - som michelin-gubben. Denna tunga rustning gjorde att jag gick till jobbet med högt spända axlar och stela steg. Eftersom att jag är tjej i en mansdominerad bransch vill de flesta marknadsföra mig som en fragil blomma som måste bevaras och tas hand om. Det var så jag gick till jobbet.


Men en dag hände något. Något som vände allt.


Skyddsronden skalade bort skyddet

Min värsta mardröm slog in. Inför min första skyddsrond på CS kom en av de anställda fram till mig. Han hade bestämt att han skulle vara min mentor på ronden. ”De kommer aldrig lyssna på dig” sa han bestämt. Han var rädd för att de andra skulle ignorera mina synpunkter – för att jag var tjej.


Så såg jag en ljusglimt i mörkret. Min företagsledare gick ut från sitt kontor och in i vår konversation. ”Om det är någon av gubbarna som har svårt med Amanda är det inte hennes problem. Det ska inte spela någon roll. Om du någonsin får uppleva det här Amanda så kommer du direkt till mig, det behöver inte du hantera.”


I den stunden föll mitt mentala skydd av. Det var som att ha för trånga skor som jag bara sparkade av och jag kunde andas igen. Det var dags för mig att gå min egna väg i byggbranschen.


En vaselgul täckjacka - en hyllning

På ett sätt sluts cirkeln från den miljötjejen som vann årets Miljöpris 2019, till den hållbarhetsikonen som nu får dela ut årets miljöpris 2020. Täckjackan är inte längre mitt mentala skydd utan snarare mitt fysiska självförtroende, som en rustning jag gärna visar upp.


Jag har ändå valt att ha den här täckjackan som en galaklänning, för även om min berättelse om hur jag började i byggbranschen har ett lyckligt slut, så är det långt från alla kvinnor som känner likadant. Det här är en visualisering över hur de kvinnorna känner när de går till jobbet.


Å andra sidan vill jag att klänningen ska ses som en hyllning för alla oss ledare som gör byggbranschen till en bättre plats. Tack till mig, till min företagsledare Ola Landqvist och alla ni läsare som bidrar till morgondagens byggbransch.

Ett samarbete som ödet bestämde

Gala-outfiten är ett samarbete tillsammans med DotankCenter, Science Park Borås, Borås Textilmuseeum och designern Jennifer Larsson.


Jag och Jennifer kopplades ihop av den fantastiska Anna Thornquist Lidström (anotherblog.se). Vi alla tre brinner för hållbart mode och är en del av F/Act Movement. Läs mer om F/Act här.


Mer om täckjackan:

  • Den är varselgul, alltså samma färg som mina arbetskläder

  • Den representerar det mentala skydd jag hade i början av min karriär

  • En hyllning för alla som arbetar med jämställdhet i byggbranschen

Den har visats på runways runt om i världen och står utställd på DotankCenter i Borås.


Resten av kläderna - klart miljötänk

Resterande outfit följer ett miljövänligt tema med fokus på återvinning och återanvänding. Handväskan som ser ut som en rivningskula är återälskad från Tradera och strumbyxorna med riv (tigermönster) är av delvis återvunnen nylon och köpt från Swedish Stockings.


Från miljötjej till en en av #Byggbranschenskvinnor

Jag är inte längre den där rädda tjejen som går med en Michelingubbe-jacka till jobbet. Jag ser mig som en av #byggbranschenskvinnor och ledande röst i omställningen till en klimatneutral byggbransch.


Och jag spår en stor klimatomställning under 2021. Som Abraham Lincoln sa en gång: ”Det lättaste sättet att förutse framtiden är att skapa den”.


Jag har blivit byggbranschens egna hållbarprofil. Fortfarande fragil, inte som en blomma, utan mer som en bomb.'

Mer om skribenten

Amanda Borneke arbetar som Kvalitéts- och Miljöledare på Storskogen-bolaget CS Riv & Håltagning AB men är mer känd som Byggbranschens egna hållbarprofil. Nu aktuell som vinnare av Årets Miljöinnovatör av Trafikverket.


Hon vann Årets MIljöpris på betonggalan 2019 och delar ut årets priser för Årets Miljöpris samt Ung&Tung.


// Tack för att du läst mitt inlägg!

365 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page