top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Guide: Dags att söka praktikplats - allt du behöver veta

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Höstens praktikperioder närmar sig och det kan kännas mörkt nu i Corona-tider. Jag har därför valt lista lite tips på nätverk för miljövetarstudenter eller strategier om du står utan praktikplats.

Sustainergies - Sveriges största nätverk för miljöstudenter

Sustainergies listar jobb & studentuppdrag inom hållbarhet över hela Sverige. Här kan du hitta jobb, extrajobb, praktikplatser och ideella uppdrag under studietiden eller efter examen. Ett "måste"-nätverk. De driver även en case-utbildning som heter Sustainergies Academy - här kan du välja att gå case-utbildningen som en praktikplats ELLER om konceptet inte kommit till din stad än, varför inte projektleda det själv som en praktikplats?


Alla lediga uppdrag hos Sustainergies hittar du här.


Miljöbron

Miljöbron initierar, förmedlar och coachar i samarbetsprojekt mellan näringsliv och studenter - alltid med hållbarhet i fokus. De har ett större fäste i Västsverige och södra Sverige. I och med Corona görs de flesta uppdrag på distans eller helt online. Här har du din chans att skina!


Alla lediga uppdrag hos Miljöbron hittar du här.


Facebook-gruppen "Jobb hållbarhetsfrågor: praktikplatser"

En grupp där medlemmarna söker praktiplats eller erbjuder praktikplats inom samhällsbyggnad, hållbarhet och miljö. Vi hjälper varandra med tips eller rena annonser för praktik inom samhällsbyggnad, hållbarhet och miljö. Om du endast letar efter jobb kan du istället joina facebook-gruppen "Jobb hållbarhetsfrågor".


Länk till Facebook-gruppen hittar du här.


YSP - Young Sustainability Professionals

Ännu en bra nationell nätverks-grupp på Facebook, men fungerar lite mer som ett alumni-nätverk. Här finns 100-tals bra kontakter dock och de flesta som finns i denna gruppen är personer/företag som kan tänka sig att ta emot praktikanter (för vi har varit där själva en gång i tiden). Gå med i gruppen oavsett och mingla sönder! Den med flest kontakter vinner oftast.


Länk till Facebook-gruppen hittar du här.


Starta en podcast

Detta var EXAKT så Miljöpodden startades. Hur coolt initiativ som helst att starta den under sin praktikperiod. Genialiskt skulle jag vilja säga. Läs gärna min guide på hur du skapar en podcast med noll kronor i bugdet och i tolv enkla steg.Linkedin

Om du inte redan har en linkedin-profil så skaffa det pronto. Det är som ett facebook för jobbet, är postas det flitigt om praktikplatser, examensjobb och jobb efter studietiden. Min erfarenhet är att dessa jobben inte postas någon annan stans - en riktig guldgruva!


Om du inte gör klart din profil så kommer du inte synas för andra rekryterare, se till att slutföra alla steg och bli en s.k. "All-star".


Här är en länk till min linkedin-profil, ha den gärna som referens.


Sök praktikplats utan att det är utannonserat

Bara för att en arbetsplats inte utåt sätt har sagt att de söker praktikanter, betyder inte att de inte behöver dig! Det kanske är en indikation på att där finns så mycket att göra att där inte ens finns tid att skapa en annons. Arbetsplatser som har upp över öronen med jobb (nu i corona-tider) är till exempel Folkhälsomyndigheten, Arbetsförmedlingen, Myndigheten för Säkerhet och beredskap, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan etc. Kriskommunikation är väldigt likt hållbarhetskommunikation och kan absolut vara en ingång för dig.


Andra branscher som har mycket att göra just nu är byggbranschen, rivningsbranschen (håltagning, sågning och borrning), sanering, fastighetsbranschen m.m. Byggsektorn generellt har mycket just nu!


Praktisera hos en influencer

Vad är mer modernt och coolt än att praktisera som sociala medier-ansvarig eller assistent för en miljöinfluencer? Hos mig skulle du t.ex. få skriva inlägg, planera flödet, ta bilder och lära dig allt om hållbarhetskommunikation. Det behöver såklart inte vara hos mig, utan sök först och främst hos DIN förebild som inspirerar DIG.


Starta eget

(Förutsatt att inget av de föregående tipsen fungerade) Har du en affärsidé eller vill testa något? Starta en egenanställning under praktiken och kör järnet. Detta gjorde jag under min masterpraktik och blev början till min framgångsrika konsultbyrå som jag grundade efter examen. En egenanställning (fakturera som privatperson) är lika lätt som att skapa ett konto på sociala medier. Du kan använda t.ex. Coolcompany eller frilans.se för att starta. Om du fortfarande behöver en referens för att klara kursen så hade jag vänt mig till Drivhuset eller bara en entreprenör som du inspireras av. Lycka till!


Tack för att du läste min artikel!


Mvh,

Amanda Borneke182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page