top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Guide: 10 saker du kan göra nu för att få jobb 2024

Uppdaterat: 15 feb.

Att hitta ett nytt jobb kan verka vara omöjligt just nu. Den svenska ekonomin är påväg tillbaka från viruset och arbetslösheten är fortfarande förhöjd. Men kom ihåg att inte alla industrier har drabbats hårt av pandemin. Övergången till fjärrarbete innebär även att företag som inte trivs kanske har minskat sitt kontor och faktiskt sparat pengar. Faktum är att många företag anställer tidigt på året när deras budgetar förnyas.


Du kanske känner att du inte tjänar tillräckligt, din chef microstyr, är nyexaminerad eller bara är du uttråkad över dina arbetsuppgifter.


Oavsett din anledning, om du är ute efter ny roll 2024 så kommer här en lista på saker som du kan göra redan idag.Att ta ett steg uppåt på karriärstegen involverar många faktorer vilket är varför jag har delat upp det här inlägget i olika sektioner. Några viktiga saker att nämna innan vi fortsätter inlägget är att - varje karriär är unik - därför finns det olika faktorer som är mer eller mindre relevanta för hur du ska agera. Vad vi tittar på i det här inlägget är de faktorer som du kan kontrollera eller åtminstone påverka själv.


1. Ta reda på exakt vad du letar efter

En fokuserad jobbsökning är vanligtvis en mer framgångsrik jobbsökning. Spräng inte bara ditt CV urskillningslöst. Tänk istället på vad det är du verkligen vill göra professionellt. Du kanske vill ha ett jobb inom marknadsföring, men vilken typ av jobb? Vill du göra marknadsundersökningar eller vill du hellre jobba med reklamänden? Det här är detaljerna du behöver för att begränsa så att du kan leta efter arbete effektivt.


2. Skär ner ditt CV

Många arbetssökande antar att deras CV bör innehålla en fullständig sammanfattning av sin arbetserfarenhet och färdigheter, det stämmer inte. En bättre insats är dock att rikta ditt CV till varje specifikt jobb och göra det personligt.


Snarare än att lista detaljerna för varje jobb du har hållit ner, syfta till att markera specifika uppgifter eller färdigheter som visar potentiella arbetsgivare att du är kvalificerad för de roller du söker. Du kan också ändra värdeord i dina förra anställningar för att matcha ansökningen till den efterfrågade kompetensen. Max 2 A4, inte mer.


För snygga mallar använder jag ett gratis-verktyg som heter Canva, du hittar det här


3. Skapa ett unikt personligt brev

Ett intetsägande och opersonligt brev kan faktiskt skada dina chanser att få ett nytt jobb. Ett personligt brev bör hjälpa dig att göra intryck. Ta dig tid att skapa ett personligt brev som låter din personlighet lysa igenom. Prata om dina erfarenheter och mål, men också vilken typ av person du är. Ditt personliga brev ska ses som en motivering till varför just du är rätt för jobbet och ingen annan.


För snygga mallar använder jag ett gratis-verktyg som heter Canva, du hittar det här


4. Presentera dig via video

Stick ut ur mängden genom att presentera dig i ett videoklipp istället för att endast bifoga en profilbild. Det är ett utmärkt sätt att göra din ansökan unik, visa hur ambitiös du är och vilken energi du sprider som människa.


Videon bör bara max 60 sekunder och i högupplöst (minst 720p), använd dina hörlurar med en mikron för bättre ljud.


5. Stick ut med en färgglad & proffsig profilbild

Många väljer vit eller svart bakgrund till sitt portätt, så ett enkelt sätt att sticka ut från mängden är att ha en annan färg som bakgrund. Använd din favoritfärg för att göra det mer personligt. Varför inte prova med rosa, gul eller blå? Så snyggt!! Om du inte har en bild tagen av ett proffs tycker jag absolut det är något att investera i.


6. Bestäm din minimilön

Ditt mål bör vara att tjäna tillräckligt med pengar för att täcka dina levnadskostnader och ha tillräckligt med kvar för besparingar och andra långsiktiga mål, som att köpa ett hus. Innan du påbörjar din jobbjakt, köra siffrorna och se vilken lön du landar på. Kontrollera med facket om vad marknadsvärdet är på din tjänst/kompetens. Jag använder Unionens löneregister som är öppet för alla, även om du är medlem i ett annat fack eller inte fackligt ansluten.


Naturligtvis ingår inte alltid löner i jobbannonser, men vissa arbetsgivare kan inkludera en löneskala. Detta kan ge dig en uppfattning om huruvida en roll passar bra ekonomiskt eller inte.7. Gör en önskelista för fördelar

Din lön är bara en del av din totala ersättning. Precis som du vill se till att du får betalt bra, bör du också vara på utkik efter solida arbetsförmåner. Dessa kan innehålla en rimlig mängd av betald ledighet, sjukförsäkring, en pensionsplan och förmåner som ett subventionerat gymmedlemskap. Gör en lista över de fördelar du letar efter i prioritetsordning så att om erbjudanden börjar komma igenom kan du se hur bra de staplar upp. Få en känsla av det du behöver för ett hälsosamt arbetsliv t.ex. mer semester, högre tjänstepension, andra försäkringar, mer friskvård, rätt till övertid, tjänstebil medmera.


8. Berätta för folk vad du letar efter

Nätverk är ett av de mest effektiva sätten att hitta ett jobb. Kom i kontakt med gamla kollegor, vänner, högskoleprofessorer och alla andra som du tror kan hjälpa. Med detta sagt, var försiktig här. Om du till exempel är vänner med några av dina nuvarande kollegor på sociala medier kanske du inte vill marknadsföra din jobbsökning i din profil. Skriv alltid direktmeddelande för du gör intresseanmälningar till andra. Du vill inte att den ska komma tillbaka till din arbetsgivare och äventyra din befintliga position innan du har hittat en ny.


9. Starta en podcast

Om du känner att du behöver vidga ditt nätverk för att visa vad du går för är det ett smart att börja podda. Det är en unik möjlighet för dig att ha ett möte med chefer, förebilder och nyckelpersoner i branschen du vill accelerera in. Fungerar utmärkt även i en pandemi där intervjuerna kan ske på distans.10. Starta en egenanställning

Vill du starta ett eget företag men slippa alla papper till skatteverket, registrera ett varumärke och ekonomiska revisioner? Då är en egenanställning för dig. Det betyder egentligen att du anställer dig själv som chef och skapar ett konto på ett plattformsföretag. Du kan då skicka fakturor som privatperson. Perfekt för att testa en ny företagsidé där inkomsten är oregelbunden och/eller mellan cirka 0- 20 000/månad. Perfekt om du är i uppstarten på ditt företag eller om du vill extraknäcka vid sidan av.Det är utmanande att hitta ett nytt jobb just nu, det är inte omöjligt. Kom bara ihåg att jobbjakt kan praktiskt taget vara ett heltidsarbete på egen hand. Så var noga med att hugga ut mycket tid och bli inte frustrerad om erbjudanden inte landar i knäet direkt. Var ihållande och fokuserad.


Jag hoppas det här inlägget har gett dig inspiration för hur du kan förbättra ditt jobbsökande. Lycka till!


Tack för att du läst det här inlägget!

Följ mig gärna i sociala medier under @amandaborneke

597 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page