top of page
  • Skribentens bildAmanda Borneke

Årskrönika 2020: "Jag vill ge mina chefer ont i magen"

Ohotad återbruksdrottning och kvalitéts- & miljöledare på CS Riv & Håltagning. Hon är Hans till Greta Thunberg. Amanda Borneke berättar om sitt framgångsår och hur hon tände gnistan för en hel bransch.


När jag började i bygg- och rivningsbranschen för drygt ett år sedan var jag livrädd. Jag hade hört många hemska historier om hur kvinnor blir behandlade.


Trakasserier, mobbing och hot. Jag byggde upp en mentalt skydd svepande om mig. Med tung rustning och högt spända axlar såg jag ut som Michelingubben.

Eftersom att jag är tjej i en mansdominerad bransch vill de flesta marknadsföra mig som en fragil blomma. Det var så jag gick till jobbet. Men en dag hände något. Något som vände allt.


Skyddsronden skalade bort skyddet

Inför min första skyddsrond på CS kom en av de anställda fram till mig. Han hade bestämt att han skulle vara min mentor på ronden. ”De kommer aldrig lyssna på dig” sa han bestämt. Han var rädd för att de andra skulle ignorera mina synpunkter – för att jag var tjej.

Min företagsledare gick ut från sitt kontor och in i vår konversation. ”Om det är någon av gubbarna som har svårt med Amanda är det inte hennes problem. Det ska inte spela någon roll. Om du någonsin får uppleva det här Amanda så kommer du direkt till mig, det behöver inte du hantera.”

Jag själv har gått från att köpa och äga .

I den stunden föll mitt mentala skydd av. Det var som att någon öppnade ett fönster i kvavt rum och jag kunde andas igen.


Årets bästa: ”Från konsumenter till cirkulenter”

Som genialiska Alexandra Davidsson sa under Almedalsveckan: ”Vi måste gå från att vara konsumenter till cirkulenter”. De orden har ekat i mig sedan dess.

Jag själv har gått från att köpa och äga – till att låna och dela. Helt plötsligt blev det enkelt att veta exakt hur mitt beteende måste ändras.

Det känns inte alls jobbigt att sova i en säng med återanvända lakan i hotellsängen. Det känns däremot avskräckande att köpa använda påslakan begagnat.

Tankarna som slog mig var varför vissa saker kallas begagnade och andra inte. Jag skulle till exempel inte köpa en begagnad lägenhet. Då heter det nyproduktion eller bara en lägenhet. Samma sak gäller för konst. Jag köper inte en gammal tavla, i så fall är den antik eller bara en tavla.


Årets sämsta: ”Extreme building”

Extreme building är ett fenomen som jag tycker handlar om att vara störst, bäst och vackrast. I Göteborg har vi byggt en skyskrapa där värsting-lägenheten gick för ett styckpris på 66 miljoner.

Jag har saknat en satsning från allmännyttan och att vi bygger billiga bostäder för unga vuxna.

Jag ifrågasätter det pris som vi betalar för alla glasrutschbanor, massiva vattenfall och utskjutande pooler. Dessa unika designfunktioner kan se ”coola” ut, men jag undrar vilket värde de ger de egentligen?


Cirkulär boom under 2020

Jag är inte längre den där rädda tjejen som går med en Michelingubbe-jacka till jobbet. Jag ser mig som en av #byggbranschenskvinnor och ledande röst i omställningen till en klimatneutral byggbransch.

Idag står jag stolt som en tupp och blir belönad med Årets miljöpris. Jag har blivit byggbranschens egna hållbarprofil. Fortfarande fragil, inte som en blomma, utan mer som en bomb.

Och jag spår en cirkulär-boom under 2020. Som Abraham Lincoln sa en gång: ”Det lättaste sättet att förutse framtiden är att skapa den”.


Av: Amanda Borneke

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page